Skip to main content
Lars Larsen

LARS LARSEN FYLLER 70 ÅR

Datum: 03/08/2018

Author: Martin Fyn Aamand, Head of Communications & PR

Kategori: History , People

Den 6 augusti 2018 fyller  JYSKs grundare och ägare,  Lars Larsen, 70 år. 

Med anledning av vår grundares jämna födelsedag. Här får du veta lite mer om mannen som öppnade världens första JYSK-butik 1979.

  • Lars LarsenLars Larsen föddes den 6 augusti 1948 kl. 13:08 i den lilla byn Arnborg, som ligger på Midtjylland. Hans far hade dött bara några månader tidigare så hans mor var ensam med ”Lille Lars” och hans tre äldre syskon.
     
  • Några år senare flyttar familjen till Thy på Nordjylland, där Lars växer upp och provar på olika jobb vid sidan av skolan. Efter realexamen får han sitt första heltidsjobb som gardinmontör.
     
  • Efter ett turbulent år med många kilometer på vägarna och mycket hårt arbete blir den kringflackande tillvaron för mycket för Lars Larsen. Istället börjar han jobba som avdelningsledare på täcke- och madrassavdelningen på det företag han arbetar på.
     
  • Tiden som avdelningsledare är mycket lärorik för Lars Larsen och han bygger upp en omfattande kunskap om alla slags hemtextilier. Som avdelningsledare har han också ansvaret för inköp av varor, fabriksbesök hos leverantörer och utformning av annonserna till lokaltidningen. 
     
  • Den första annons från Lars Larsens hand har rubriken ”LASTBIL VÄLTE – varor för 100 000,- skadade”, för som en äkta köpman hade han köpt upp ett parti resårmadrasser som trillat av och skadats när en lastbil välte. Lars Larsen tog chansen och försäljningen gick strålande.
     
  • I slutet av 1960-talet flyttar Lars Larsen och hans fru till Ålborg på Nordjylland där hon har fått jobb. Här får paret senare sina två barn, först en son och därefter en dotter.

Aalborg åbning

  • 1971 fortsätter Lars sin karriär som butikschef på butiken MinusService , som säljer hemtextilier billigare än andra, eftersom servicen bokstavligt talat är bortsparad. Efter framgången med butiken får Lars Larsen öppna två nya butiker, först en i Ålborg och senare en i Århus.
     
  • Inspirerad av internationella lågpriskedjor och med sin erfarenhet av detaljhandel vill Lars Larsen starta sin egen kedja, som ska ha ett bredare sortiment av hemtextilier till låga priser, men också erbjuda service.
     
  • Butikslokalen hittar han på Silkeborgvej i Århus, och den första butiken med namnet Jysk Sengetøjslager slår upp dörrarna den  2 april 1979.
     
  • Sedan dess har Lars Larsens goda köpmannaskap säkrat JYSK, som verksamheten blev omdöpt till 2001, en internationell  roll bland världens största butikskedjor med över 2600 butiker  i 50 länder.

Store front

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Jorden runt: JYSK väljer FSC, trädgårdsevent i Spanien och en ny fruktträdgård i Kroatien

19/04/2024 - Då och då samlar vi de senaste händelserna och aktiviteterna från några av JYSK-länderna. Kolla in det senaste här.

Germany

JYSK firar två födelsedagar på ett år

02/04/2024 - I år har JYSK funnits i 45 år och samtidigt firar JYSK Tyskland 40-årsjubileum.

Aleš Kisý

Tjecken Aleš Kisý gör sig redo för sitt sjätte Paralympics

27/03/2024 - Med 5 månader kvar till starten av de paralympiska spelen i Paris förbereder sig Aleš Kisý, en tjeckisk paralympisk medaljör, för sitt sjätte paralympiska spel.

Lägg till kommentar

Kom ihåg att vara trevlig :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office