Skip to main content
JYSK Sleep Survey

JYSKs sömnundersökning: var fjärde person sover dåligt

Datum: 30/08/2018

Author: Martin Fyn Aamand, Head of Communications & PR

Kategori: Customer Service , Product Assortment

Niels Veien
Niels Veien, Executive Vice President of Customer Experience, Digital and Marketing, säger att undersökningen förser JYSK med viktig information.

En ny undersökning från JYSK som involverar 35 000 personer från 19 europeiska länder visar att nästan var fjärde person sover dåligt om nätterna.

Nästan samtliga tillfrågade (99,5 %) i en stor europeisk undersökning från JYSK är överens om att sömn är avgörande för livskvaliteten. Ändå uppger nästan var fjärde deltagare (23,3 %) att de sover dåligt eller till och med mycket dåligt om nätterna.

Det är en av slutsatserna i en omfattande enkätundersökning som har genomförts av JYSK. Över 35 000 personer från 19 olika länder runtom i Europa deltog i undersökningen. Svaren samlades in under juli i år.

– Genom undersökningen får vi mer information om vilket förhållande folk har till sin sömn, och det är väldigt användbart för oss, till exempel när vi ska ge våra kunder råd så att de får rätt produkt för sina behov och när vi ska köpa hem varor, så att vi kan erbjuda kunderna rätt sortiment, säger Niels Veien, Executive Vice President of Customer Experience, Digital and Marketing.

Åtta timmars sömn är optimalt

När det gäller antal sömntimmar är de flesta (44,7 %) överens om att åtta timmars sömn är det optimala. Det är däremot få (15 %) som rent faktiskt får så många timmars sömn under vardagsnätterna. Under helgen ökar andelen till 26,6 procent av de tillfrågade.

– När vi nu vet att de flesta gärna vill få de där magiska åtta timmarnas sömn per natt så vill vi naturligtvis vara med och hjälpa dem att uppnå det. Huruvida man sover gott eller inte beror ju på flera olika saker, men en del av dem – som madrass, täcke, kudde och sänglinne – är vi experter på, så där kan vi säkert hjälpa till, säger Niels Veien.

Vad är viktigt för en god natts sömn?

Siffrorna inom parentes visar vilken andel av de tillfrågade som anser att faktorn i fråga är viktig eller mycket viktig för att man ska få en god natts sömn.

  • En skön madrass/säng (95 %)
  • En skön huvudkudde (94 %)
  • Rätt temperatur (91 %)
  • Rent sänglinne (84 %)
  • Ett skönt täcke (80 %)
  • Lugn och ro (73 %)
  • Mörker (62 %)

Källa: JYSKs sömnundersökning

Sömnbristen kan vara skälet till att fler än var tionde (13,3 %) av de tillfrågade alltid känner sig dåsiga eller trötta under dagen. Det kan också vara förklaringen till att en stor andel (42,6 %) då och då tar en eftermiddagstupplur.

Fosterställning mest populär

När folk väl har somnat vaknar två av tre (66,9 %) ändå under natten. De flesta av dem (60,7 %) vaknar på grund av att de måste gå på toaletten. Var tredje (33,6 %) vaknar för att det är för varmt eller för kallt, och fler än var femte (22 %) vaknar för att de har ont i någon del av kroppen.

– Det är inte så mycket vi kan göra åt att många måste gå på toaletten under natten. Men om man tycker det är för kallt eller för varmt beror till stor del på om man har rätt täcke för årstiden. Därför rekommenderar vi även att man ska växla mellan sommar- och vintertäcke. Fyra av tio av deltagarna i undersökningen har tyvärr inte gjort det, och det ska vi förstås göra vårt för att försöka få bukt med, säger Niels Veien.

Den vanligaste sovställningen är fosterställningen (48 %). Näst flest sover på mage (40 %), medan resten fördelar sig på olika ställningar på rygg.

Fakta om undersökningen​​​​​

  • JYSK har frågat över 35 000 personer från 19 olika länder i Europa om sömn.
  • Länderna är: Belgien, Bosnien, Bulgarien, Danmark, Finland, Grekland, Nederländerna, Kroatien, Norge, Polen, Rumänien, Serbien, Slovakien, Slovenien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Ukraina och Ungern.
  • Undersökningen genomfördes i form av en webbenkät under perioden 2–30 juli 2018.
  • Enkäten skickades ut via JYSKs e-postnyhetsbrev och lades ut på sociala medier och bloggar.

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Jorden runt: JYSK väljer FSC, trädgårdsevent i Spanien och en ny fruktträdgård i Kroatien

19/04/2024 - Då och då samlar vi de senaste händelserna och aktiviteterna från några av JYSK-länderna. Kolla in det senaste här.

Germany

JYSK firar två födelsedagar på ett år

02/04/2024 - I år har JYSK funnits i 45 år och samtidigt firar JYSK Tyskland 40-årsjubileum.

Aleš Kisý

Tjecken Aleš Kisý gör sig redo för sitt sjätte Paralympics

27/03/2024 - Med 5 månader kvar till starten av de paralympiska spelen i Paris förbereder sig Aleš Kisý, en tjeckisk paralympisk medaljör, för sitt sjätte paralympiska spel.

Lägg till kommentar

Kom ihåg att vara trevlig :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office