Skip to main content
FSC Design Award 2018

JYSK stöder FSC Design Award 2018

Datum: 29/11/2018

Author: Benedicte Loft Mortensen, Communications & CSR Consultant

Kategori: Awards , Sustainability

JYSKs Range & Design Manager var med när årets vinnare av FSC Design Award utsågs i Köpenhamn.

En klar novembermorgon ger sig Rikke Blæsild, JYSKs Range & Design Manager, av till årets FSC Design Award där JYSK är en av huvudsponsorerna.

Rikke Blæsild
Rikke Blæsild, Range & Design Manager, går runt och tittar på de olika kreationerna innan prisutdelningen börjar.

Det är trettonde gången som FSC Danmark anordnar tävlingen som syftar till att uppmärksamma hållbar produktion genom att utmana danska design- och arkitektstuderande att kombinera hållbarhet med god design i trä.

– Det är viktigt för oss att vara med eftersom FSC är ett av JYSKs fokusområden. Som designer är jag också mycket nyfiken på att se vad de unga designerna har att komma med och hur de har löst uppgiften, säger Rikke Blæsild, Range & Design Manager på JYSK.

Ida Rehnström från FSC Danmark arbetar med hållbarhet till vardags, och hon ser tydligt hur betydelsefull tävlingen är.

– FSC Design Award är vårt sätt att skapa dialog med framtidens formgivare. Genom tävlingen kan vi se till att hållbarhetsvärden hamnar i fokus för det som de här unga formgivarna gör allra bäst – nämligen att skapa innovativa lösningar för framtiden, säger Ida Rehnström.

Imponerad av designen

Tävlingen går av stapeln i Köpenhamn, i en vacker byggnad med ett stort glasparti mot vattnet som skapar en vacker inramning för de totalt 35 unika träkonstruktionerna. De unga designerna finns på plats för att förklara och visa besökarna detaljer och berätta historien bakom sina skapelser.

JYSKs Range & Design Manager är imponerad av designerna.

– De är mycket duktiga och har skapat vackra produkter som dessutom är funktionella. Jag tycker att de har tolkat uppgiften väldigt bra, säger Rikke.

Participants
Vinnaren finns bland de tio bästa designerna som ropades upp på scenen.


Och vinnaren är …

Prisutdelningen sätter igång, och spänningen breder ut sig i bland designerna i rummet. En efter en kallar värdarna upp de tio utvalda på scenen. Först därefter utses vinnarna av FSC Design Award 2018: Anna Ohmsen och Emma Bukhave Vidarsson. Utöver huvudpriset vinner Anna och Emma också ett annat pris vid dagens evenemang.

Winners
Anna Ohmsen och Emma Bukhave Vidarsson är de två designers som ligger bakom verket Frames, en vacker lampa i trä.

– Det är en otrolig känsla att vinna, vi hade inte alls räknat med att få med oss ett pris idag. Vi är väldigt glada och tacksamma, säger vinnarna.

En resa till Lettland

Årets pris är en resa till Lettland där vinnarna får möjlighet att vidareutveckla sin design i samarbete med en möbeltillverkare och de får även besöka FSC-certifierade skogar. Historiskt har man mest fokuserat på hållbarhet för tropiska regnskogar, och tidigare har vinnarresorna ofta gått till regnskogsområden i till exempel Sydostasien och Afrika. Att man i år styr kosan till Lettland har föregåtts av grundliga överväganden.

– Vi vill gärna använda årets resa för att visa varför FSC också är mycket relevant i en europeisk kontext. Både när vi talar om sociala villkor, miljöhänsyn, djurliv och klimat. Samtidigt bygger en stor del av designbranschen på europeiskt trä, och därför vill vi gärna uppmärksamma hållbarhetsfrågan även här, säger Ida Rehnström från FSC Danmark.

JYSK har stöttat FSC Design Award i många år eftersom vi gärna vill bidra till att rikta uppmärksamheten mot hållbarhet och öka kännedomen om FSC-märkningen. JYSK har många varor av FSC-certifierat trä, och en stor del av dem tillverkas i Central- och Östeuropa.

VAD BETYDER FSC?

FSC-certifierat trä kommer från hållbara skogar där man inte fäller flera träd än vad skogen klarar av att återskapa. Men FSC betyder mer än så. FSC handlar om både miljömässigt, socialt och ekonomiskt ansvarstagande:

  • FSC har strikta krav på hur bekämpningsmedel och kemikalier får användas och säkerställer att vattenmiljöer skyddas.
  • FSC ställer ett antal sociala krav som innebär att lokalområdet får glädje av intäkterna från skogen.
  • FSC säkerställer att urbefolkning och lokalbor garanteras rätten att bruka skogen.
  • Delar av FSC-skogarna är helt fridlysta och områden med hotade djur och växter skyddas.
  • Skogsarbetarna i FSC-skogar garanteras rimliga arbetsvillkor, bland annat utbildning, säkerhetsutrustning och en rättvis lön.
  • FSC-märkningen kan finnas på trä från hela världen – allt från tropiska regnskogar till sibiriska barrträdsskogar.
  • 200 634 032 hektar skog jorden runt är FSC-certifierad (november 2018).

Källa: FSC Danmark/FSC International, https://ic.fsc.org/en

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Jorden runt: JYSK väljer FSC, trädgårdsevent i Spanien och en ny fruktträdgård i Kroatien

19/04/2024 - Då och då samlar vi de senaste händelserna och aktiviteterna från några av JYSK-länderna. Kolla in det senaste här.

Germany

JYSK firar två födelsedagar på ett år

02/04/2024 - I år har JYSK funnits i 45 år och samtidigt firar JYSK Tyskland 40-årsjubileum.

Aleš Kisý

Tjecken Aleš Kisý gör sig redo för sitt sjätte Paralympics

27/03/2024 - Med 5 månader kvar till starten av de paralympiska spelen i Paris förbereder sig Aleš Kisý, en tjeckisk paralympisk medaljör, för sitt sjätte paralympiska spel.

Lägg till kommentar

Kom ihåg att vara trevlig :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office