Skip to main content
Alexandru Bratu JYSK Romania Bulgaria

Från Franchise till JYSK Nordic: : ”Vi klickade perfekt”

Datum: 01/10/2016

Author: Laura Sulbæk Frederiksen, Communications & Sponsorship Consultant

Kategori: Franchise , Sales Growth

Country Manager för Rumänien och Bulgarien, Alexandru Bratu, är fullständigt övertygad. JYSK Nordic och de två före detta franchiseländerna passar varandra perfekt. Kunderna har blivit som tokiga i JYSK, butiker poppar upp överallt och nya JYSK-rekord slås.

JYSKs skandinaviska rötter gör tydliga avtryck oavsett vilket land det gäller. Den JYSKa andan och affärsmodellen har inkluderats i organisationen för Rumänien och Bulgarien sedan länderna gick från att höra till Franchise-delen till att i stället ingå i JYSK Nordic i april 2013. 

Det syns dessutom i hög grad även på väggarna på huvudkontoret i Bukarest. Utöver av foton på rumänska och bulgariska städer hänger nämligen även bilder av danska städer på väggarna.

GO JYSK har åkt till Bukarest för att prata med Country Manager Alexandru Bratu om övergången från att vara ett franchise-land till att bli en del av JYSK Nordic, och om att sälja och expandera i rasande takt. 

– Vid en tillbakablick kan vi definitivt säga att detta var det bästa som kunde ha hänt organisationen. Vi kunde se att det fanns stora möjligheter till expansion när vi sneglade på våra grannländer. Samtidigt kunde vi se att marknaden också rörde sig åt rätt håll, säger Alexandru som har jobbat på JYSK sedan 2010.

STÖRRE FOKUS PÅ PLANERING 

Alexandru Bratu JYSK Romania BulgariaDet stöd och den styrka som krävdes för att inleda expansionen i Rumänien och Bulgarien fick organisationen från JYSK Nordic, men enligt Country Manager Alexandru fick man mer än så. På köpet fick man dessutom en helt ny skandinavisk företagskultur som är väldigt annorlunda än den som är traditionellt dominerande i sydöstra Europa. 

– I början visste vi inte riktigt vad vi skulle vänta oss. Men vi upptäckte snabbt att en bra synergi uppstod i mötet mellan min och kollegornas personlighet och den skandinaviska kulturen. Vi klickade perfekt, slår Alexandru fast.

Han uppskattar den JYSKa andan att vara väldigt rättfram och ärlig, och gillar dessutom organisationens platta struktur.

Som den absolut största skillnaden i att bli en del av en skandinavisk verksamhet framhäver Alexandru en sund balans mellan centralt fattade beslut och lokala initiativ som är anpassade efter de olika länderna. Samt ett betydligt större fokus på planering. 

– Allting är noga planerat i förväg. När jag fick min första kallelse till ett möte åtta månader längre fram trodde jag att någon skämtade med mig. Men vi kunde snabbt se fördelarna med detta, och kände oss inte alls väl till mods när möten inte planerades i god tid, för tänk om vi skulle missa dem?, berättar Alexandru.

NORDISK LAYOUT GER TYDLIG IDENTITET

Enligt Country Managers ligger allt detta till grund för de stora försäljnings- och expansionsframgångar som Rumänien och Bulgarien just nu upplever. När länderna togs över av JYSK Nordic fanns 14 butiker i Rumänien och tre i Bulgarien. Den 1 augusti 2016 ser siffrorna helt annorlunda ut. På cirka tre års tid har antalet butiker i Rumänien vuxit till 36, medan Bulgarien nu har nio. 

– Det ligger många faktorer bakom våra framgångar. Vi blev en del av JYSK Nordic i precis rätt ögonblick, det var fart både på marknaden och inom JYSK, förklarar Alexandru. 

Utöver rätt timing är butikernas skandinaviska utformning, som Rumänien och Bulgarien hämtade direkt från JYSK Nordic, också en del av förklaringen enligt Alexandru. Utseendet gav JYSK-butikerna en tydlig identitet och tilltalade omedelbart de rumänska och bulgariska kunderna som reagerade mycket positivt på butikernas förändrade utseende och sortiment. 

Razvan Vergn

Detta är något som bland andra Sales Leader Razvan Vergn upplever då han arbetar i Rumäniens andra JYSK-butik som öppnade i huvudstaden Bukarest i april 2014.

– Butikerna blir mer och mer populära allt eftersom kunderna upptäcker våra produkter som har bra priser och rejäl kvalitet. Många kommer hit när det behöver något nytt till bostaden. De tycker att det är enkelt att hitta i butiken, samtidigt som vi har mycket att välja på, berättar Razvan som varit anställd i butiken sedan i februari.

UPPSKATTAR ERFARENHETERNA 

Alexandru och kollegorna i Rumänien och Bulgarien får samtidigt möjlighet att dra nytta av de många års erfarenhet som finns samlade inom JYSK Nordic, och detta har också varit viktigt för att expansionen och försäljningen går så bra i de två östeuropeiska JYSKländerna. 

– Vi hade turen att få bli en del av JYSK Nordic efter 35 år och få ta del av all denna erfarenhet. När jag träffar andra Country Managers känns det som om jag får alla deras kunskaper i present, eftersom de redan har gått igenom exakt samma saker som vi i Rumänien och Bulgarien gör just nu, säger Alexandru. 

Anslutningen till JYSK Nordic innebär dessutom att dörrarna till fler karriärmöjligheter öppnas för JYSK-kollegorna i Rumänien och Bulgarien. Det betyder mycket för organisationen i de två länderna, menar Country Manager Alexandru. 

– När Nordic tog över uppstod en mängd möjligheter för alla medarbetare att växa och gå vidare i karriären, och faktum är att vi fortfarande växer och ännu är långt från målet både vad gäller medarbetarna och organisationen som helhet, berättar Alexandru. 

Organisationen ser nästa år fram emot den mest ambitiösa expansionsplanen hittills för de två länderna. Planen är att öppna 15 nya butiker i Rumänien samt sex i Bulgarien, och på sikt har man som mål att det år 2020 ska finnas 100 butiker i Rumänien och 35 i Bulgarien. 

Latest news

Aleš Kisý

Tjecken Aleš Kisý gör sig redo för sitt sjätte Paralympics

27/03/2024 - Med 5 månader kvar till starten av de paralympiska spelen i Paris förbereder sig Aleš Kisý, en tjeckisk paralympisk medaljör, för sitt sjätte paralympiska spel.

Marlene and Marco ready for the DMT program.

JYSK Italien satsar på medarbetarutveckling

19/03/2024 - Den 26 februari lanserade JYSK Italien det första District Manager Trainee-programmet (DMT) på huvudkontoret i Milano.

FSC Week 2024

JYSK väljer ansvarsfullt skogsbruk

18/03/2024 - JYSK deltar återigen i firandet av skogarna under FSC®-veckan 2024.

Lägg till kommentar

Kom ihåg att vara trevlig :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office