Skip to main content
FSC Design Award 2018

JYSK podržava FSC nagradu za dizajn za 2018. godinu

Датум: 29/11/2018

Author: Benedicte Loft Mortensen, Communications & CSR Consultant

Категорија: Awards , Sustainability

Range & Design Manager (menadžerka za liniju i dizajn) u JYSKu učestvovala je na ceremoniji tokom koje je, u glavnom gradu Danske, proglašen dobitnik FSC nagrade za dizajn.

Jednog vedrog novembarskog jutra, Rikke Blæsild, Range & Design Manager, otišla je na ovogodišnju dodelu FSC nagrade za dizajn za 2018. godinu, čiji je JYSK jedan od glavnih sponzora.

Rikke Blæsild
Rikke Blæsild, Range & Design Manager, pregleda dizajne.

U cilju skretanja pažnje na održivost u proizvodnji dizajna, po trinaesti put, FSC Danska je domaćin takmičenja u okviru kog danski studenti dizajna i arhitekture učestvuju u izazovu kombinovanja održivosti sa dobrim dizajnom predmeta od drveta.

„Za nas je važno da u tome učestvujemo, jer je FSC oblast na koju se JYSK fokusira. Budući da sam i sama dizajner, jako me zanima da vidim do kakvih su ideja došli mladi dizajneri i kako su rešili ovaj zadatak“, kaže Rikke Blæsild, Range & Design Manager u JYSKu.

Ida Rehnström iz FSC-a Danska svakodnevno se bavi održivošću u okviru svog posla i razume vrednost ovog takmičenja.

„FSC nagrada za dizajn predstavlja naš način kreiranja dijaloga sa budućim dizajnerima. Kroz ovo takmičenje, u mogućnosti smo da održive vrednosti utkamo u srž onoga što mladi dizajneri rade najbolje, a to je kreiranje inovativnih rešenja za budućnost“, kaže Ida Rehnström.

Impresionirana dizajnima

Ceremonija dodele nagrada održava se u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu, u prelepoj zgradi sa velikim staklenim frontom s pogledom na vodenu površinu, koji predstavlja lep okvir za ukupno 35 jedinstvenih drvenih dizajna. U toj prostoriji, mladi dizajneri su spremni da radoznalim posetiocima objasne i predstave svaki detalj u svojim kreacijama.

Range & Design Manager u JYSKu impresionirana je dizajnerima.

„Zaista su izuzetno talentovani i kreirali su lepe proizvode koji su istovremeno i funkcionalni. Smatram da su vrlo dobro protumačili i rešili zadatak“, kaže Rikke.

Učesnici
Proglašen je pobednik među najboljih 10 odabranih dizajna.


A pobednik je…

Ceremonija dodele nagrada počinje i napetost u prostoriji raste među učesnicima. Jedan po jedan, na binu se poziva svaki od najboljih 10 odabranih dizajnera. Zatim se proglašava dobitnik FSC nagrade za dizajn za 2018. godinu: Anna Ohmsen i Emma Bukhave Vidarsson. Pored glavne nagrade, Anna i Emma takođe su osvojile još jednu nagradu na ceremoniji dodele nagrada.

Pobednici
Anna Ohmsen i Emma Bukhave Vidarsson su dve dizajnerke koje stoje iza proizvoda Frames, prelepe lampe od drveta.

„Zatečene smo pobedom; nismo očekivale da osvojimo nijednu nagradu danas. Veoma smo srećne i zahvalne“, kažu pobednice. 

Putovanje u Letoniju

Ovogodišnja nagrada je putovanje u Letoniju, gde će pobednice imati priliku da dodatno razviju svoj dizajn u saradnji sa proizvođačem nameštaja i da posete FSC šume. Istorijski gledano, velika pažnja je posvećivana održivosti u pogledu tropskih kišnih šuma i prethodne nagrade su često podrazumevale putovanje u područja kišnih šuma, na primer u jugoistočnoj Aziji i Africi. Odluka da se ove godine putuje u Letoniju zasnovana je na detaljnim razmatranjima.

„Želeli bismo da iskoristimo ovogodišnje putovanje da pokažemo zašto je FSC takođe veoma relevantan u evropskom kontekstu. To je slučaj kada govorimo o društvenim uslovima, kao i kada je reč o pitanjima vezanim za životnu sredinu, divlje životinje i klimu. Istovremeno, veliki deo dizajnerske industrije zasnovan je na evropskom drvetu i zato želimo da se fokusiramo na održivost ovde“, kaže Ida Rehnström iz FSC-a Danska.

JYSK već godinama podržava FSC nagradu za dizajn kako bi dao svoj doprinos skretanju pažnje na održivost i širenju znanja o FSC brendu. Mnogi proizvodi u JYSKu izrađeni su od drveta sa oznakom FSC, a veliki deo njih proizvodi se u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

ŠTA OZNAČAVA FSC?

FSC je skraćenica za „Forest Stewardship Council“ (Savet za upravljanje šumama) i znači da drvo potiče iz održivih šuma u kojima se ne seče više drveća od količine koju šuma može da nadomesti. Međutim, FSC je mnogo više od toga. FSC označava društvenu i ekonomsku odgovornost, kao i odgovornost za zaštitu prirode:

  • FSC postavlja stroge zahteve za korišćenje pesticida i hemikalija i osigurava zaštitu vodenog okruženja.
  • FSC postavlja brojne društvene zahteve zbog kojih lokalne oblasti imaju veće prihode od šuma.
  • FSC obezbeđuje da domorodačko i lokalno stanovništvo ima zagarantovano pravo na korišćenje šume.
  • delovi FSC šuma u potpunosti su zaštićeni, a oblasti sa ugroženim životinjama i biljkama se čuvaju.
  • šumarskim radnicima u FSC šumama obezbeđuju se adekvatni uslovi, uključujući obrazovanje, bezbednosnu opremu i korektnu platu.
  • FSC brend može da se postavi na drvo iz celog sveta – od tropskih kišnih šuma do sibirskih četinarskih šuma.
  • širom sveta 200 634 032 hektara šume nosi FSC sertifikat (novembar 2018. godine).

Izvor: FSC Danska / FSC međunarodno

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Oko sveta: JYSK bira FSC, događaj u vrtu u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - S vremena na vreme vršimo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz određenih JYSKovih zemalja. Više o najnovijima pročitajte ovde.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ovo je 45. godina JYSKovog poslovanja, a istovremeno i 40. godišnjica JYSKa Nemačka.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office