Skip to main content
FSC Design Award 2018

JYSK steunt FSC Design Award 2018

Datum: 29/11/2018

Author: Benedicte Loft Mortensen, Communications & CSR Consultant

Categorie: Awards , Sustainability

JYSK's Range & Design Manager was erbij toen de winnaar van de FSC Design Award bekend werd gemaakt in de hoofdstad van Denemarken.

Op een heldere novemberochtend reist Rikke Blæsild, Range & Design Manager, af naar de FSC Design Award 2018 waarvan JYSK een van de hoofdsponsors is.

Rikke Blæsild
Rikke Blæsild, Range & Design Manager, bekijkt alle ontwerpen.

Het is de 13e keer dat FSC Denemarken deze wedstrijd organiseert om de aandacht te vestigen op duurzaamheid bij de productie van design, door Deense design- en architectuurstudenten uit te dagen om duurzaamheid te combineren met goed design in hout.

"Het is voor ons belangrijk om hieraan deel te nemen, omdat FSC een aandachtsgebied is bij JYSK. Omdat ik zelf ontwerper ben, ben ik ook heel benieuwd om te zien wat de jonge ontwerpers hebben bedacht en hoe zij de opdracht hebben opgepakt", zegt Rikke Blæsild, Range & Designer Manager bij JYSK.

Ida Rehnström van FSC Denemarken houdt zich in haar werk dagelijks bezig met duurzaamheid, en ze ziet duidelijk de waarde van de wedstrijd.

"De FSC Design Award is onze manier om een dialoog op gang te brengen met de toekomstige ontwerpers. Via de wedstrijd zijn we in staat om duurzaamheidswaarden te integreren in wat de jonge ontwerpers het beste doen: innovatieve oplossingen creëren voor de toekomst", zegt Ida Rehnström.

Onder de indruk van de ontwerpen

De awarduitreiking vindt plaats in de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen, in een prachtig gebouw met een grote glazen pui met uitzicht op het water, een mooie omlijsting voor de in totaal 35 unieke houten ontwerpen. In de ruimte staan de jonge ontwerpers klaar om nieuwsgierige bezoekers alle details van hun creaties te tonen en toe te lichten.

JYSK's Range & Design Manager is onder de indruk van de ontwerpers.

"Ze zijn echt enorm getalenteerd en hebben prachtige producten gecreëerd die tevens functioneel zijn. Ik denk dat ze opdracht heel goed hebben geïnterpreteerd en uitgewerkt", zegt Rikke.

Deelnemers
De winnaar wordt gekozen uit de geselecteerde 10 beste ontwerpen.


En de winnaar is ...

De awarduitreiking begint en de spanning in de ruimte neemt toe onder de deelnemers. Een voor een worden de geselecteerde 10 beste ontwerpers op het podium geroepen. En dan wordt de winnaar van de FSC Design Award 2018 bekendgemaakt: Anna Ohmsen en Emma Bukhave Vidarsson. Behalve de hoofdprijs winnen Anna en Emma bij de awarduitreiking ook nog een andere prijs.

Winnaars
Anna Ohmsen en Emma Bukhave Vidarsson zijn de twee ontwerpers achter het product Frames, een prachtige lamp van hout.

"Het is een overweldigend gevoel om te winnen; we hadden niet verwacht dat we vandaag in de prijzen zouden vallen. We zijn erg blij en dankbaar", aldus de winnaars. 

Een reis naar Letland

De prijs is dit jaar een reis naar Letland, waar de winnaars de kans krijgen om hun ontwerp in samenwerking met een meubelfabrikant verder te ontwikkelen en FSC-bossen te bezoeken. Van oudsher was er veel aandacht voor duurzaamheid in relatie met tropische regenwouden en daarom was de prijs voorheen vaak een reis naar regenwoudgebieden in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië en Afrika. Dat de reis dit jaar naar Letland gaat, is gebaseerd op een zorgvuldige afweging.

"We willen de reis van dit jaar graag aangrijpen om te laten zien waarom FSC ook uiterst relevant is binnen een Europese context. Denk daarbij aan sociale omstandigheden, milieuaspecten, natuurlijke fauna en flora en het klimaat. Bovendien is een groot deel van de designsector gebaseerd op Europees hout en daarom willen we de aandacht vestigen op duurzaamheid hier", zegt Ida Rehnström van FSC Denemarken.

JYSK steunt de FSC Design Award al een aantal jaren om duurzaamheid onder de aandacht te brengen en kennis over het FSC-merk te verspreiden. Bij JYSK zijn er veel artikelen die zijn gemaakt van FSC-hout, en een groot deel daarvan is geproduceerd in Midden- en Oost-Europa.

WAT BETEKENT FSC?

FSC staat voor Forest Stewardship Council en houdt in dat een boom afkomstig is uit duurzame bossen, waar niet meer hout wordt gekapt dan het bos kan herproduceren. Maar FSC betekent nog veel meer. Het gaat ook om verantwoordelijkheid voor milieu, maatschappij en economie:

  • FSC heeft strenge regels opgesteld voor het gebruik van pesticiden en chemicaliën en zorgt ervoor dat het watermilieu wordt beschermd.
  • FSC heeft een aantal maatschappelijke vereisten opgesteld, waardoor lokale gebieden profiteren van de inkomsten uit het bos.
  • FSC zorgt ervoor dat de oorspronkelijke en lokale bevolking een gegarandeerd recht op gebruik van het bos heeft.
  • Delen van FSC-bossen worden volledig beschermd en gebieden van bedreigde dier- en plantensoorten blijven intact.
  • Bosarbeiders in FSC-bossen kunnen rekenen op goede omstandigheden, inclusief onderwijs, veiligheidsuitrusting en een eerlijk loon.
  • Het FSC-merk kan staan op hout vanuit de hele wereld – van tropische regenwouden tot Siberische naaldboombossen.
  • Wereldwijd is 200.634.032 hectare bos FSC-gecertificeerd (november 2018).

Bron: FSC Denemarken/FSC Internationaal

Latest news

Aleš Kisý

Mijn zesde Paralympische Spelen

27/03/2024 - Met nog vijf maanden te gaan tot de start van de Paralympische Spelen in Parijs, bereidt Aleš Kisý, een Tsjechische Paralympische medaillewinnaar, zich voor op zijn zesde Paralympische Spelen.

Group photo SM Meeting JBE

Alle seinen op groen voor het beste tuinseizoen ooit

19/03/2024 - Het beste tuinseizoen ooit. Daar draait het de komende maanden allemaal om binnen JYSK. En daar gaat dan ook de meeste aandacht naar uit tijdens de Nationale Store Managers Dag in Brussel.

Marlene and Marco ready for the DMT program.

JYSK Italië investeert in de ontwikkeling van medewerkers

19/03/2024 - JYSK Italië heeft op het hoofdkantoor in Milaan het eerste District Manager Traineeship gelanceerd.

Plaats een reactie

Denk eraan om vriendelijk taalgebruik te gebruiken :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office