Skip to main content
Uldum

A raklaptöltés művészete

Dátum: 14/12/2017

Author: Martin Fyn Aamand, Head of Communications & PR

Kategória: Logistics , People

Egy raklapot úgy megtölteni áruval, hogy az könnyen és gyorsan kezelhető legyen az áruházakban, mérlegelést és komoly tapasztalatot igényel.

Frede Jørgensen
Frede Jørgensen, a JYSK uldumi elosztóközpontjának Warehouse Managere novemberben ünnepelte 35 éves jubileumát.

„Hát olyan nehéz ezt raklapra pakolni?”

Frede Jørgensen, a JYSK Uldum városában (Dánia) működő elosztóközpontjának Warehouse Managere megérti, miért kérdezik ezt az emberek – különösen áruházi kollégái, akik áruval teli raklapokat kapnak az elosztóközpontból.

Frede, a JYSK 24. számú munkatársa már elegendő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy tudja: a valóság bonyolultabb ennél.

„Le a kalappal azok előtt, akik áruval töltik meg a raklapokat. Minden egyes alkalommal egy kirakós rejtvényt kell megfejteniük, méghozzá igen nagy precizitással. Olykor persze hiba is előfordul, de mindent megteszünk ennek megelőzéséért” – hangsúlyozza Frede, aki november 1-jén ünnepli 35 éves jubileumát a JYSK-nél.

Az elosztóközpontból az áruházba

Az elosztóközpontba beérkező valamennyi csomagnak megmérik a tömegét és a méreteit, hogy optimálisan lehessen őket raklapokra helyezni, és kamionnal útnak indítani őket egy JYSK áruház felé.

Egyes termékek eleve küldésre készen, több csomagban érkeznek. Ezek minden változtatás nélkül, raklapostól indulnak tovább az áruházakba.

„Ha például egy kanapét három csomagban szállítanak, arra kérjük a beszállítót, hogy lehetőség szerint mindhárom csomagot egy raklapon küldje. Így gyors és egyszerű a ki- és a berakodás, valamint az áru elküldése az áruházba, ahol az a raklapon tárolható mindaddig, amíg a vásárló át nem veszi” – magyarázza Frede.

Az elosztóközpontban rendkívül intenzív a csomagforgalom. A készletforgási sebesség (ez szakkifejezés) olyan nagy, hogy az elosztóközpontba érkező termékek rendszerint három hónapot sem töltenek a központban.

Egymástól tanuló kollégák

Uldum egyik legtapasztaltabb raklaptöltő munkatársa, Jens Peter Mikkelsen csaknem 15 éve úgynevezett komissiózóként dolgozik, és nap mint nap a lehető legjobban igyekszik megoldani a raklapra kerülő áruk kirakós játékát.

Jens Peter Mikkelsen
Jens Peter Mikkelsen csaknem 15 éve dolgozik mint úgynevezett komissiózó.


A Store Managerek rendszeresen ellátogatnak Uldumba Jens Peterhez, hogy megismerkedjenek az elosztóközpontban folyó munkával. Ezek a látogatások számukra és áruházbeli kollégáik számára is tanulságosak.

Néhány adat a TDR-ről

  • Az áruházak a TDR nevű belső rendszeren keresztül jelenthetik a raklapokkal kapcsolatos problémákat, például a fényképeket küldhetnek a hiányosságokról.
  • A bejelentés az elosztóközpont munkatársaihoz fut be, akik elvégzik a megfelelő utánkövetést, és visszajelzést küldenek az áruháznak.
  • A TDR a Transport Delivery Report (szállítási jelentés) rövidítése.

„Áruházi kollégáink néha fejcsóválva kérdezik, hogy egyes bútorok elemeit miért külön raklapon küldjük. Ám amikor saját szemükkel látják a munkánkat, világossá válik számukra, hogy nem mindig lehetséges egyetlen raklapon elhelyezni a termékeket” – mutat rá Jens Peter.

Ugyanakkor Jens Peter is megtudta ezeknek a látogatásoknak köszönhetően, hogy a kollégái számára praktikusabb, ha a kisebb dobozok mind egy raklapra kerülnek. Így egyszerűbben rakhatják őket kocsira, hogy az áruház raktárába vigyék őket.

Alább megtekintheted, hogyan történik az áruk kezelése:

Uldum

A kamion meghozza a termékeket az elosztóközpontba.

Uldum

Ezután a termékek az egyik magasraktárba kerülnek.

Uldum

A magasraktárból szállítószalag továbbítja a termékeket az úgynevezett komissiózóállomásokra.

Uldum

Jens Peter Mikkelsen és kollégái a komissiózóállomásokon raklapokra helyezik a termékeket.

Uldum

Végül a kész raklapok kamionokba kerülnek, amelyek az áruházakba szállítják őket. (Fotók: Rune Slettemeås/Mark&Bjerre.)

Latest news

Aleš Kisý

A hatodik paralimpiám

27/03/2024 - 5 hónap van hátra a párizsi paralimpia kezdetéig, Aleš Kisý cseh paralimpiai érmes hatodik paralimpiájára készül.

Bors Barbara

Női területi vezetők a JYSK-nél

26/03/2024 - Ismerjétek meg Bors Barbi területi vezető karrier útját

JYSK Alvásbarát termék

Alvásbarát Termék díjjal ismerte el a Magyar Alvás Szövetség a JYSK matracát

20/03/2024 - Alvásbarát Termék díjjal ismerte el a Magyar Alvás Szövetség a JYSK matracát. A JYSK alvás edukációval és tanácsadással kapcsolatos tevékenységét a szervezet korábban Alvásbarát Vállalat Díjjal is elismerte.

Hozzászólás

A sértő hangnemet kerüljétek

About JYSK

Careers

JYSK Head Office