Skip to main content
FSC Design Award 2018

JYSK podržava dodjelu nagrada za dizajn Vijeća za nadzor šuma, FSC Design Award, za 2018. godinu

Datum: 29/11/2018

Author: Benedicte Loft Mortensen, Communications & CSR Consultant

Kategorija: Awards , Sustainability

JYSKova Range & Design Manager (voditeljica asortimana i dizajna) nazočila je proglašenju dobitnika nagrade FSC Design Award u glavnom gradu Danske.

Rikke Blæsild, Range & Design Manager, kreće na ovogodišnju dodjelu nagrade FSC Design Award 2018 za koju je JYSK jedan od glavnih pokrovitelja.

Rikke Blæsild
Rikke Blæsild, Range & Design Manager, pregledava dizajn.

FSC Danska već je 13. put domaćin natjecanja koje se fokusira na održivost proizvodnje dizajniranog namještaja, pružajući izazove danskim studentima dizajna i arhitekture u kombiniranju održivosti i dobrog dizajna namještaja od drva.

“Sudjelovanje u ovom natjecanju iznimno nam je važno jer je FSC područje fokusa JYSKa. Budući da sam i sama dizajner, vrlo sam znatiželjna za ideje mladih dizajnera i način na koji su riješili ovaj zadatak”, objašnjava Rikke Blæsild, Range & Design Manager u JYSKu.

Ida Rehnström iz FSC Danska u svom se svakodnevnom poslu bavi i održivošću i jasno vidi vrijednosti natjecanja.

“FSC Design Award naš je način uspostavljanja dijaloga s budućim dizajnerima. S pomoću natjecanja uspijevamo ugraditi održive vrijednosti u samu bit onoga u čemu mladi dizajneri prednjače – stvaranje inovativnih rješenja za budućnost”, kaže Ida Rehnström.

Impresioniranost dizajnom

Dodjela nagrada odvija se u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu, u prelijepoj zgradi s velikim staklenim pročeljem s pogledom na vodu, što čini savršen okvir za 35 jedinstvenih dizajniranih komada drvenog namještaja. U prostoriji čekaju mladi dizajneri, spremni da znatiželjnim posjetiteljima objasne i pokažu svaku pojedinost svojih kreacija.

JYSKova Range & Design Manager impresionirana je dizajnerima.

“Iznimno su talentirani i stvorili su prelijepe proizvode koji su istodobno i vrlo funkcionalni. Smatram da su na izvrstan način interpretirali i riješili ovaj zadatak”, nastavlja Rikke.

Sudionici
Pobjednik se bira između 10 najboljih odabranih dizajna.


A dobitnik je...

Dodjela nagrada započinje i raste uzbuđenje među sudionicima. Jedan po jedan, na pozornicu izlazi 10 najboljih odabranih dizajnera. Zatim se proglašava dobitnik ili dobitnica nagrade FSC Design Award 2018: Anna Ohmsen i Emma Bukhave Vidarsson. Osim glavne nagrade, Anna i Emma također osvajaju još jednu dodatnu nagradu.

Dobitnici nagrade
Anna Ohmsen i Emma Bukhave Vidarsson dizajnirale su proizvod Frames, prelijepu drvenu svjetiljku.

“Osvajanje ove nagrade prekrasan je osjećaj; nismo očekivale da ćemo je danas dobiti. Iznimno smo sretne i zahvalne”, kažu dobitnice. 

Putovanje u Latviju

Ovogodišnja je nagrada putovanje u Latviju, gdje će dobitnice imati priliku usavršiti svoj dizajn u suradnji s proizvođačem namještaja, kao i posjetiti FSC šume. Povijesno gledano, postojao je velik fokus na održivost u odnosu na tropske prašume te su prethodne nagrade često bile putovanje u područja prašume, primjerice jugoistočnu Aziju i Afriku. Odluka da ovogodišnje putovanje bude u Latviju temelji se na detaljnim promišljanjima.

“Ovogodišnje putovanje želimo iskoristiti da pokažemo zašto je FSC vrlo važan u europskom kontekstu. U prvom redu uzimajući u obzir društvene uvjete, okoliš, biljni i životinjski svijet i klimu. U isto vrijeme, velik dio industrije dizajna temelji se na europskom drvu pa bismo željeli staviti fokus na održivost ovdje”, objašnjava Ida Rehnström iz FSC Danska.

JYSK podržava dodjelu nagrada FSC Design Award već dugi niz godina da bi pomogao u fokusiranju na održivosti i širenju znanja FSC marke. U JYSKu su brojni komadi namještaja napravljeni od drva s oznakom FSC, a velik dio tog namještaja proizveden je u Središnjoj i Istočnoj Europi.

ŠTO ZNAČI FSC?

FSC znači Forest Stewardship Council (Vijeće za nadzor šume) i podrazumijeva da drvo potječe iz održivih šuma u kojima se siječe isključivo onoliko drveća koliko se može obnoviti. No FSC znači i mnogo više od toga. Oznaka FSC također je sinonim za okolišnu, socijalnu i ekonomsku održivost:

  • oznakom FSC postavljaju se strogi zahtjevi u vezi s upotrebom pesticida i kemikalija te se jamči zaštita vodenog okoliša.
  • oznakom FSC određuje se niz različitih socijalnih zahtjeva zbog kojih lokalna područja imaju koristi od prihoda koji potječu od šuma.
  • oznakom FSC autohtonim i lokalnim stanovnicima jamči se pravo na upotrebu šuma.
  • dijelovi šuma s oznakom FSC u potpunosti su zaštićeni, a područja s ugroženim životinjskim i biljnim vrstama očuvana.
  • šumarskim radnicima u šumama s oznakom FSC osigurani su odgovarajući radni uvjeti, uključujući obuku, sigurnosnu opremu i primjerene plaće.
  • marka FSC može se postaviti na drvo iz bilo kojeg dijela svijeta, od tropskih prašuma do sibirskih crnogoričnih šuma.
  • Ukupno 200.634.032 hektara šume čitavog svijeta nosi oznaku FSC (studeni, 2018.).

Izvor: FSC Danska / FSC International

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Diljem svijeta: JYSK bira FSC, garden event u Španjolskoj i gradski voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - S vremena na vrijeme se prisjetimo aktivnosti koje su se odvile u različitim JYSK zemljama. Ovo su najnovije.

JYSKov prvi urbani voćnjak u Hrvatskoj

JYSKov prvi javni urbani voćnjak u Hrvatskoj

15/04/2024 - Inspiriran uspješnim primjerima urbanog vrtlarstva u Danskoj, JYSK je podržao sadnju prvog urbanog voćnjaka u dvorištu Osnovne škole Nikole Hribara u Velikoj Gorici.

Customer Service meeting

Zadovoljni kupci su naš glavni cilj

08/04/2024 - U ožujku 2024. Customers Service Manageri su se sastali u Mađarskoj kako bi osigurali još bolju uslugu JYSKovim kupcima.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office