Skip to main content
FSC Design Award 2018

JYSK подкрепя FSC Design Award 2018

Дата: 29/11/2018

Author: Benedicte Loft Mortensen, Communications & CSR Consultant

Категория: Awards , Sustainability

Range & Design Manager на JYSK участва при обявяването на победителя в FSC Design Award в столицата на Дания.

В една ясна ноемврийска утрин Рике Блесилд, Range & Design Manager, бърза за тазгодишното състезание FSC Design Award 2018, един от основните спонсори на което е JYSK.

Рике Блесилд
Рике Блесилд, Range & Design Manager, проверява дизайнерските проекти.

За 13-ти път FSC Дания е домакин на състезанието, чиято цел е да се постави акцент върху устойчивостта при създаването на дизайнерски проекти, като пред датските студенти по дизайн и архитектура се постави изпълнената с предизвикателство задача да комбинират устойчивостта и добрия дизайн в предмети от дърво.

„За нас е важно да участваме в това мероприятие, тъй като FSC е област с приоритет в JYSK. Тъй като самият аз съм дизайнер, ми беше много любопитно да видя какво са представили младите дизайнери и как са решили задачата“, казва Рике Блесилд, Range & Design Manager в JYSK.

Ида Ренстрьом от FSC Дания се занимава с устойчивостта всеки ден в работата си и вижда ясно колко е ценно това състезание.

„FSC Design Award е нашият начин да създадем диалог с бъдещите дизайнери. Посредством състезанието ние можем да изработим устойчивите ценности в сърцевината на това, което младите дизайнери правят най-добре – създаване на иновативни решения за бъдещето“, казва Ида Ренстрьом.

Впечатлени от дизайнерските проекти

Изложбата с награди се провежда в столицата на Дания, Копенхаген, в красива сграда с голяма стъклена фасада с изглед към водата, което създава прекрасна рамка за общо 35-те уникални дизайнерски проекта от дърво. Младите дизайнери са в залата и са готови да обяснят и покажат всеки детайл от творенията си на любопитните посетители.

Range & Design Manager в JYSK е впечатлен от дизайнерите.

„Те са наистина много талантливи и са създали няколко красиви и същевременно функционални продукта. Мисля, че са интерпретирали много добре задачата и са се справили чудесно с нея“, казва Рике.

Участници
Победителят се обявява измежду избраните 10 най-добри дизайнерски проекта.


И победителят е...

Изложбата с награди започва и напрежението сред участниците в залата расте. Един по един избраните 10 най-добри дизайнери излизат на сцената. След това се обявява победителят в FSC Design Award 2018: Ана Омсен и Ема Букхаве Видарсон. Освен основната награда Ана и Ема печелят и още едно отличие от изложбата с награди.

Победители
Ана Омсен и Ема Букхаве Видарсон са двете дизайнерки, които стоят зад продукта Пламъци – красива лампа от дърво.

„Чувството да си победител е поразително; нямаме нищо против да печелим награди днес. Много сме щастливи и благодарни“, казват победителките. 

Пътуване до Латвия

Наградата тази година е пътуване до Латвия, където победителите ще получат възможност за по-нататъшна разработка на дизайнерския си проект в сътрудничество с производител на мебели, както и да посетят горите на FSC. В исторически план се акцентира върху устойчивостта във връзка с тропическите дъждовни гори и преди наградата често беше пътуване до зоните с дъждовни гори, например в Югоизточна Азия и Африка. Фактът, че тази година пътуването е до Латвия, е плод на задълбочено обмисляне.

„Искаме да използваме тазгодишното пътуване, за да покажем защо FSC също е от голямо значение в европейски контекст. От гледна точка както на социалните условия, така и на екологичните съображения, дивата природа и климата. Едновременно с това в основата на дизайнерската индустрия до голяма степен стои европейският дървен материал и затова искахме да поставим акцента върху устойчивостта тук”, казва Ида Ренстрьом от FSC Дания.

JYSK подкрепя FSC Design Award от много години, за да спомогне да се постави акцент върху устойчивостта и да се увеличи информираността относно марката FSC. Много артикули на JYSK са изработени от дървен материал с етикета на FSC, като голяма част са произведени в Централна и Източна Европа.

КАКВО ОЗНАЧАВА FSC?

FSC е съкращение на Съвет за стопанисване на горите и означава, че дървеният материал се добива от устойчиви гори, където не се секат повече дървета, отколкото гората може да възпроизведе. FSC обаче е много повече от това. Свързан и също така с екологична, социална и икономическа отговорност:

  • FSC има строги изисквания за употребата на пестициди и химикали и гарантира опазването на водите.
  • FSC поставя редица социални изисквания, чрез които местните райони да печелят от приходите от гората.
  • FSC гарантира правото на коренните народи и на местните жители да използват гората.
  • Части от горите на FSC са изцяло защитени и ареалите на застрашените животни и растения са под закрила.
  • На лесничеите в горите на FSC са гарантирани подходящи условия, включително образование, предпазна екипировка и справедливо възнаграждение.
  • Марката FSC може да бъде поставена на дървен материал от целия свят – от тропическите дъждовни гори до сибирските иглолистни гори.
  • В световен мащаб 200 634 032 хектара гори са сертифицирани от FSC (към ноември 2018 г.).

Източник: FSC Дания/FSC International

Latest news

Germany

JYSK празнува два рождени дни в една година

02/04/2024 - Тази година JYSK отбелязва 45 години на пазара и в същото време JYSK Германия празнува своята 40-та годишнина.

Aleš Kisý

Шестата ми параолимпиада

27/03/2024 - Остават 5 месеца до началото на Параолимпийските игри в Париж, чешкият параолимпийски медалист Алеш Киси се готви за своето шесто участие.

Marlene and Marco ready for the DMT program.

JYSK Италия инвестира в развитието на служителите си

19/03/2024 - На 26 февруари JYSK Италия стартира първата програма за District Manager Trainee (DMT) в централния си офис в Милано.

Добави коментар

Не забравяйте добрия тон :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office