Skip to main content
Herning

U pitanju je vikend-putovanje: odlučivat će se o najboljem prodajnom stavu, Sales Attitude, u JYSKu

Datum: 13/10/2020

Author: Anders Græsbøll Buch, Communications Consultant, JYSK

Kategorija: Awards

Početkom novembra počinje i takmičenje Sales Attitude Competition. Takmičenje će trajati tri mjeseca i u njemu će učestvovati sve JYSKove prodavnice širom svijeta. Pobjednik iz svake države ide na vikend-putovanje.

Samouvjerenost, pobjednički stav i sjaj u očima su neki od najvažnijih atributa za prodaju, a upravo prodaja će sad dobiti na važnosti u prodavnicama. U pitanju je vikend-putovanje koje osvaja pobjednik iz svake države.

U novembru, decembru i januaru, Sales Attitude Competition će pružiti šansu svakoj JYSKovoj prodavnici da pokaže najbolji Sales Attitude u cijelom svijetu JYSKa. U novembru će fokus biti na madracima, u decembru na jorganima i jastucima, a u januaru na namještaju.

Sales Attitude (prodajni stav)
Logotip za takmičenje koji sve prodavnice trebaju koristiti u svojoj komunikaciji.

"Prošle godine smo se fokusirali na nove procese i sisteme. Sad se želimo ponovo fokusirati na prodaju pa pokrećemo ovo takmičenje koje će, nadamo se, inspirirati moje kolege u prodavnicama koji se dodatno trude oko svojih kupaca", kaže Michael Bach Olesen, Retail Operational Director (operativni direktor prodaje).

Prodavnice u akciji

U JYSKovoj prodavnici u Herningu u Danskoj zaposlenici su već počeli da rade na svom prodajnom stavu. Sad postoji ogledalo s četiri hashtaga #confidence #twinkleintheeyes #customerfirst i #winningattitude, a u radionici su zaposlenici razgovarali o svojoj interpretaciji hashtagova.

"Za nas je #twinkleintheeyes hrabar i poticajan. Ako želiš pobijediti, treba ti dobar prodajni stav. Svaki dan ohrabrujemo jedni druge na početku dana i međusobno se izazivamo pitanjem "kakav ti je prodajni stav upravo sad", kaže Stefan Bjørkman Jensen, Store Manager (voditelj prodavnice).

Pobijedit će najbolja izvedba

U svakoj rundi prodavnice će se takmičiti u tri različita rezultata. Jedan od njih je indeks prodaje. Country Management će redovno da pruža informacije o izvedbi u prodavnicama, tako da svaka prodavnica zna svoj trenutni rezultat. U svakoj rundi će biti jedan pobjednik po regiji, a Country Management će obavijestiti o nagradi za svaku državu.

"Želimo stvoriti snažan prodajni stav u svim prodavnicama i u svakom slučaju postići bolji indeks od finansijske godine 2019./2020. Za inspiraciju smo pokrenili četiri hashtaga i potičemo naše prodavnice da ih koriste u komunikaciji u internim grupama, npr. na Facebooku”, kaže Michael.

Opći pobjednik nakon tri runde u svakoj državi dobija vikend-putovanje, a tim County Managementa će preuzeti brigu o prodavnici.

Latest news

CSC

Preopterećenje službi za korisnike zbog korone

23/10/2020 - Proljetno zatvaranje zbog korone zaustavilo je mnoge aktivnosti, ali ne i JYSKove službe za korisnike (eng. Customer Service Centres (CSC)). One su imale najzahtjevniji period ikad. U međuvremenu je pritisak popustio, ali su CSC-ovi još uvijek zauzetiji nego inače.

CMT na snimanju

Održan prvi godišnji Store manager sastanak u online varijanti

15/10/2020 - Nakon prvog online SM sastanka spremni za nove pobjede

Kristina

Od Brabranda do Kanade uz JYSK

15/10/2020 - Ako želite doživjeti internacionalno iskustvo, to nije tako nemoguće unutar JYSKove organizacije. Kristina Sørensen se prebacila s položaja u Head Officeu u Danskoj na položaj u Head Officeu u Kanadi. Njen savjet je da svoje želje iskažete naglas ako sanjate o internacionaloj avanturi.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office