Skip to main content

Roni mijenja snježnu Finsku za zelenu Irsku

Datum: 22/02/2019

Author: Martin Fyn Aamand, Head of Communications & PR

Kategorija: Careers & HR , Expansion , People

Kao Head of Retail (rukovodilac maloprodaje), Roni Tuominen iz Finske je prvi u redu JYSKovog proširenja poslovanja u Irsku.

Roni Tuominen
39-godišnji Roni Tuominen sada je Head of Retail u JYSK Ireland.

"Zapravo sam preplavljen emocijama. Mislim da je to pravi način da se kaže."

Nakon što se prije manje od tri godine pridružio JYSKu, 39-godišnji Roni Tuominen je sada Head of Retail i zadužen je za ambiciozno širenje kompanije u Irsku.

Prva prodavnica će se otvoriti u Naasu 2. aprila, a narednih mjeseci će uslijediti još otvaranja prodavnica. Prvobitni cilj je 15 prodavnica kako bi broj bio isti kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu, stvarajući 200 novih radnih mjesta u tom procesu.

„Ne nedostaje mi snijeg iz Finske. Uopšte nisam tip koji voli zimu."

„Kada sam prije tri godine stupio u kontakt sa osobom koja je zadužena za traženje novih zaposlenih, nisam znao mnogo o JYSKu. Ali, bio sam zaista impresioniran Country Manager-om (direktor za zemlju) Villeom Velinom i pomislio sam da mi sigurno može dalje pomoći u razvijanju karijere. Tako sam se pridružio njegovom timu kao Retail Manager za JYSK Finland“, objašnjava Roni.

Odluka o pridruživanju JYSKu izgleda da se isplatila. I u pogledu Roniove karijere i vremenskih uslova na smaragdnom ostrvu.

„Ne nedostaje mi snijeg iz Finske. Uopšte nisam tip koji voli zimu," kaže uz smijeh.

Veća slika

Roni je karijeru počeo u maloprodaji rano u svom rodnom gradu Rauma, u Finskoj, radeći sa svojom majkom u lokalnoj prodavnici. Kasnije je dobio honorarni posao kod švedskog trgovca Clasa Ohlsona, gdje je postao Store Manager (rukovodilac prodavnice) i Regional Manager (regionalni rukovodilac).

“Mojih deset godina rada u prodavnicama je zapravo bio moj univerzitet maloprodaje, gdje sam naučio vrijedne lekcije. Kako sam ponekad bio previše željan rada honorarni Sales Assistant (asistent prodaje), trošio sam mnogo vremena i energije brinući se o tome zašto radimo stvari na određeni način i pokušavajući da ih promijenim,” kaže Roni.

Kada je postao Regional Manager, stvari koje ranije nije razumio, sada su imale smisla jer je mogao vidjeti veću sliku.

„Biti vrlo transparentan sa svima o tome zašto radimo stvari na ovaj način, a ne na drugi način, sada je važan dio mog svakodnevnog načina rada“, kaže Roni.

Roni Tuominen

  • Rođen 1980. u Raumi, u Finskoj.
  • Pridružio se JYSKu u julu 2016. godine.
  • Živi u Dablinu, u Irskoj, sa svojom djevojkom, Elinom.
  • Voli Star Wars, jutarnja je osoba i bavi se CrossFit vježbama.

Ambiciozna avantura

Jasno razumijevanje ko šta radi i zašto je takođe važno u predstavljanju Ronija irskom dijelu JYSKa.

„Znao sam da JYSK već duže vrijeme radi na otvaranju prodavnica u novim zemljama. Ali bilo je zaista fantastično vidjeti koliko smo dobro pripremljeni kao kompanija. Naravno, došlo je do malih iznenađenja, a Brexit je zanimljiv izazov, ali imamo odličan tim za sve to”, kaže Roni.

„Iskreno vjerujem da imamo sjajnu priliku za rast i širenje u Irskoj."

Pored iskusnih kolega iz međunarodnog tima JYSK Nordic, Roni takođe razvija svoju lokalnu organizaciju sa mnogo različitih nacionalnosti. Prva četiri Store Managera su Irac, Hrvatica, Rus i Danac.

„Kao i sama Irska, naš tim JYSK Ireland je veoma multinacionalan. Zaista vjerujem da je to naša snaga da naše prodavnice odražavaju lokalnu zajednicu. Prije aprila, uradićemo među-kulturalnu radionicu kako bi najbolje iskoristili naša različita porijekla“, kaže on.

A Roni ima velike ambicije za JYSKovu irsku avanturu.

„Iskreno, kada pogledamo tržište i ono što donosimo ovdje, iskreno vjerujem da imamo veliku priliku za rast i širenje u Irskoj."

Latest news

Aleš Kisý

Moja šesta paraolimpijada

27/03/2024 - Preostalo je 5 mjeseci do početka Paraolimpijskih igara u Parizu i Aleš Kisý, češki paraolimpijski nosilac medalje, se priprema za svoju šestu paraolimpijadu.

Marlene and Marco ready for the DMT program.

JYSK Italija ulaže u razvoj zaposlenika

19/03/2024 - JYSK Italija je 26. septembra pokrenuo prvi program District Manager Trainee (DMT) u Glavnom uredu u Milanu.

Two sustainability initiatives from JYSK

JYSK štedi na aluminiju i kontejnerskom prostoru

08/03/2024 - Nove inicijative proizvodnje i pakovanja smanjuju upotrebu aluminija i potrebni transportni prostor.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office